Åpne (bibliotek-)debatter eller no-platforming?

ringvej kk 18 sept18I Klassekampens kronikk i dag (på papir og i e-utgaven med passord) skriver historiker og forfatter Mona Ringvej om «Ordskiftets gråsoner». Det handler om begrensing av ytringsfriheten i det offentlige, noe som i det siste har fått seg en ny merkelapp; no-platforming. Men Ringvej mener at:

« … no-platforming er ikke ordet man bør bruke, og ei heller sporet man bør følge – da disse gruppene [«fascister, rasister, islamofobe eller andre … man helst ikke vil hjelpe frem i deres kamp for en mer splittet og fiendtlig verden»] som oftest har en plattform. Det er ikke mangelen på plattform som er trusselen disse representerer, det er den isolerte plattformen slike grupperinger allerede er samlet på. Deltakelse i fora der man møter motstand innebærer at man må forlate plattformen der de likesinnede står og heier. Ut i det politiske feltet, ut i det offentlige, i lyset».

Ved oppstarten i 2014 av det stortingsvedtatte, for ikke å si -pålagte, «debattbiblioteket» gikk ikke bølgene høyere enn at …… vi stort sett gikk klar nord for Kristiansand og Stavanger. Etter Charlie Hebdo ble det litt intern debatt om bibliotekbrukere må tåle å føle seg krenka. Høsten 2018 er ytringsfrihet virkelig på tapetet blant annet etter at Klassekampen innbød en representant for et mye lest og delt ytre-høyre-nettsted til en paneldebatt under Arendalsuka, samtidig som den svenske valgkampen der de såkalte Sverigedemokratenes vekst og politikk kasta slagskygger også i Norge.

Men i bibliotekmiljøet kan ennå ikke dette gjenspeiles. Etter en ganske frisk start for fire år siden er det nå langt mellom «debattar som det sprutar av». Er biblioteka skremt fra å arrangere skarpe debatter om kontroversielle emner?

Men i Stormen bibliotek i Bodø er de involvert i en debattserie i samarbeid med NRK Nordland, som nok er én vei å gå. Men også da må biblioteket ha ressurser, og gode lokaler, som i Bodø.

– – –

PS: Hvor mye av denne bloggposten vil overleve det nylig vedtatte opphavsrettsregimet i EU og EØS? Hva med illustrasjonen? Neppe. Vil hele eller eventuelt bare deler av sitatet fra Klassekampen passere?

 

One Trackback to “Åpne (bibliotek-)debatter eller no-platforming?”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: