Bibliotekarmetaforen i oppløsning i USA

macrina

Alison Macrina, mai måneds Barske Bibliotekar. Følg henne på Twitter.

I november starta vi serien “Barske bibliotekarer” ved å presentere småbybibliotekaren i Nord-Sverige som i 1968 utløste den største ville streiken i Norden noen gang. Nå er det på tide med en ny barsk bibliotekar. Det blir Alison Macrina, en 30 år ung bibliotekar fra Boston på USAs østkyst. For tida har hun som hovedbeskjeftigelse å holde foredrag og kurs for bibliotekarer i å forsvare lånernes personvern mot statens egne sikkerhetstjenester.

Vi skreiv om henne i oktober i fjor, men i går slapp det stadig viktigere US-amerikanske magasinet The Nation den elektroniske utgaven av hovedoppslaget sitt for mainummeret (som kommer på papir den 25.), og det handler om intet mindre enn “Librarians Versus the NSA – Your local library is on the front lines against government surveillance”.

I Bibliotekforum nr. 5, 2011 hadde undertegna artikkelen FBIs våte bibliotekdraumar som blant annet dekker det meste som skjedde i USA av overvåking og brudd på lånernes personvern fra 1950-tallet, via 80-tallet og fram til 9/11. Dette toppa seg med (den norskætta) forsvarsminister Ashcrofts tale der han beskyldte bibliotekarene for å være “hysteriske” når de klaga etter at  545 bibliotek hadde hatt besøk av FBI med det formål å få utlevert data om publikums bibliotekbruk. Samtidig som de fikk totalforbud mot å advare folk eller nevne det for noen som helst.

not your grandmothers librarian

Omslaget på The Nations mainummer

Men så kom Snowden og WikiLeaks, noe som i alle fall førte noe godt med seg, nemlig at man nå, ifølge Adam Eisgrau, lederen for den US-amerikanske bibliotekforeningas Office of Government Relations, “veit at bibliotekarene ikke var hysteriske, men svært forutseende”.

One Trackback to “Bibliotekarmetaforen i oppløsning i USA”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: