Hva med den lokale SAMTIDA?

Fortid og samtid. Dette var dyrkingsjorda til noen av de første jordbrukerne våre etter at storisen smelta. Nå skal det bli nytt bibliotek i Rygge

Fortid og samtid. Her har de gravd seg ned til dyrkingsjorda til noen av de første jordbrukerne våre etter at Storisen smelta. For å bygge nytt bibliotek i Rygge

4. mai ble det på lista biblioteknorge etterlyst ideer til hvordan et bibliotek kan gjøre «lokalsamlingene … mer synlige og tilgjengelige». Det kom noen konkrete forslag. Alle handler om å synliggjøre samlingene på Verdensveven gjennom digitalisering av egne samlinger og å legge lenker til det på andre åpne nettsteder, særlig populære wikier.

Liknende temaer har vært oppe før. Men hver gang handler det om lokal historie. Den tilbakelagte, trygge og gode fortida. Hvorfor engasjerer ikke biblioteka seg oftere i samtida?

Ifølge Norges Storting kan ikke folkebiblioteka ignorere samtida lenger. De skal nå være «en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt». Det er et stort framskritt. Men debattmøter er flyktige hendelser (hvor ofte dekker lokalavisa dem?) og nesten uansett hvilket tema som er oppe er det et antall «gjengangere» som utgjør publikum (når kom det sist en kommunepolitiker hvis hun ikke var innbudt til å sitte i panelet?).

Men på Nettet kan «debattbiblioteket» få et lengre liv og nå flere. I de mange debattdebattene etter lovendringa har flere poengtert at biblioteka må bringe kunnskap inn i debattene de arrangerer. De må bidra til å høyne debattnivået. Også i andres debatter. Men hvordan? Her et forslag og noen eksempler.

One Comment to “Hva med den lokale SAMTIDA?”

 1. Så flott at du skriver om dette på bloggen, og du har et viktig poeng.
  Mindre folkebibliotek har ikke muligheter til å gjennomføre debatter så ofte, men vi vet at den nye lovformuleringen har inspirert flere til å ha dagsaktuelle utstillinger av litteratur og informasjonsmateriell i biblioteket.

  Jeg vet ikke om det kom frem i henvendelsen min til biblioteknorge, men prosjektet vårt handler om lokalsamlinger som også inneholder samtidslitteratur.
  Det var bevist at vi ikke har brukt ordet historie i prosjektet vårt. Jeg vet ikke i hvor stor grad lokalsamlingene i folkebibliotekene inneholder samtidslitteratur, men Oppland fylkesbiblioteks egen lokalsamling inneholder både faglitteratur og skjønnlitteratur fra hele fylket.
  Vi har også alle lokalavisene i fylket til fri bruk i biblioteket.
  Vi forsøker å ha alt som er utgitt i Oppland, om Oppland og av forfattere fra Oppland. Samlingen vår er samlokalisert med Gjøvik bibliotek og litteratuhus, og tilgjengelig i et flott nyoppusset rom i bibliotek og gjennom fjernlån.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: