Siste nytt: Alle norske e-bøker til – betalingsdyktige – folkebibliotek

Nettstedet Din side var klokka 2 natt til fredag de første og eneste som brakte NTB-nyheten om «Bedre utvalg av e-bøker på bibliotekene : Nå får alle bibliotek tilgang til samtlige e-bøker som er gitt ut i Norge, men du må fortsatt regne med å vente på de mest populære bøkene.»

NB-sjef Aslak Sira Myhre sier at «Vi har lisensordninger de første to årene, men etter at boka er to år gammel har alle tilgang på den over alt.» Altså «klikkmodellen» etter to år, den differensieringa som var varsla.

Men det er mye som ikke sies ved denne anledninga:Det sies ingenting om prisene verken på lisenser eller klikk etter to år.

Det blir spennende å sammenlikne prisutviklinga i Norge framover med situasjonen i Sverige, der Axiell/Elib har de facto e-bokmonopol overfor folkebiblioteka, og der mange mener prisene blir urimelig høye, jamfør Jesper Kleins utmerka kapittel «Folkbiblioteken vs den digitala bokmarknaden» i boka som den svenske bibliotekutredninga ga ut i september.

16.2. >> I en artikkel i Dagsavisen skriver nasjonalbibliotekaren at «Bibliotekene betaler en liten sum til forlag og forfattere for hvert utlån»

Det står heller ikke noe om kulturfondordninga, om den skal videreføres.

16.2. >> I samme artikkel i Dagsavisen klargjør Sira Myhre dette: «Sammen med innkjøpsordningen til Kulturrådet, som sikrer at alle bibliotek får både fysiske og digitale bøker gratis fra staten, gir den nye ordningen norske lesere god og gratis tilgang til den norske digitale litteraturen.»

Eller om e-lydboka, som seiler opp som mer populær og interessant enn den «vanlige» e-boka, ifølge blant annet et stort oppslag i Morgenbladet 19. januar.

Det er også bare én av e-bokappene som er nevnt som aktuell for bibliotekbrukerne av nye norske e-bøker, nemlig eBokBib. Så blir det monopolsitusjon her også?

2 Trackbacks to “Siste nytt: Alle norske e-bøker til – betalingsdyktige – folkebibliotek”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: