Kan biblioteket redde kvalitetsfilmen i Norge?

Skjermbilde 2018-08-24 13.26.52

Filmen «1984» fins i dag i 40 eks. ved 37 bibliotek, fra Ulvik til NTNU. Klikk og se traileren.

Musikktilbudet er gått fra CD via nettsalg til strømming i løpet av få år. Det samme med filmtilbudet. Men fortsatt, etter flere år, tilbyr de norske utgavene av Netflix osv. hovedsakelig serier og US-amerikansk action og «romantiske komedier» på et B- og C-nivå, ikke ulikt det som dominerte i videosjappene for få år siden.

Spotify & co har i dag alle musikksjangrene i bortimot full bredde, men Netflix & co i Norge mangler det aller meste av kvalitetsfilm og klassikere, gamle og nye. Kunnskapen om film og filmhistorie kan gå tapt i Norge i løpet av en generasjon.

Men det kan det ikke-kommersielle biblioteket gjøre noe med:

I løpet av et par dagers hjernestorm på lista biblioteknorge (starter i bånn av dette innlegget) ser vi brått konturene av et «nytt» bibliotektilbud, men som slett ikke krever nye, omfattende investeringer i medier, kompetanse eller programvare. Nemlig et nasjonalt tilbud av kvalitetsfilm på DVD.

Hver tredje musikk-CD i biblioteka er kassert, fjernmagasinert eller loppemarkedsført siden 2012. Men filmtilbudet øker fortsatt svakt, og det fins nå 570 000 filmer for voksne i norske bibliotek og ca. halvparten så mange for barn.

Skjermbilde 2018-08-24 13.54.01

Den siste videosjappa i Moss. Foto fra 2010.

Dette låter eldgammeldags, nå når «alle» konsumerer strømma film, men et bibliotektilbud av kvalitetsfilm og gamle og nye klassikere på DVD vil være det eneste tilbudet av denne typen i Norge i overskuelig framtid.

Så hvorfor ikke markedsføre det som det?

Forekomstene av film i biblioteka er svært varierende, så tilbudet må være både nær- og fjernlånsbasert. Medregna betydelige samlinger på Depotbiblioteket til NB i Rana. Og bibliotektransportene surrer og går jo uansett (dessverre ikke over alt, riktignok).

Brukerne av dette tilbudet vil ha tid til å vente litt på en god film; de er ikke bare ute etter noe å fylle fritida med. Filmelskere skroter heller ikke DVD-spillerne sine uten videre.

Det vil ikke bety noe stort løft på statistikkene, men det vil markere at biblioteket tar ansvar.

Det eneste vi trenger er en litt attraktiv plakat og tilsvarende delebilde. Hvem fikser det?

7 Responses to “Kan biblioteket redde kvalitetsfilmen i Norge?”

  1. Godt sagt, og fortsatt et betimelig tankekors. Det er ikke å komme bort fra at man lett kan høre seg gjennom hele katalogen til så å si alle vesentlige artister til en månedlig hundrelapp på Spotify (derav noe av grunnen til den radikale CD-kasseringen i norske biblioteker, vil jeg tro) mens ingen strømmetjenester jeg kjenner til gir mulighet til et tilsvarende gjennomsyn av filmografien til en gitt fordums regissør eller ti. Dette har utvilsomt noe med rettigheter å gjøre, selvsagt, men det gjør også at bibliotekenes samlede DVD-tilbud fortsatt er relevant. Selv om det langt fra er mulig å låne eller låne inn “alt” er det mye en kan oppdrive gjennom Biblioteksøk, ikke minst av norske filmer selv om tilgjengelighet av norsk film på DVD var sørgelig underveldende sist jeg sjekket. Forhåpentligvis vil en strømmetjeneste som Filmoteket kunne bli en reddende engel her med tiden.

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: