Trump anno 1935

sant-hander-inte-harSiden det er fredag roer vi ned med et lesetips, men ikke om noen spesielt beroligende bok.

Som ivrig fotgjenger er bloggeren samtidig storforbruker av lydbøker, men etter nedlegginga av Digibok-konseptet har vi dessverre måttet svikte biblioteket til fordel for kommersielle tjenester som Storytel og Fabel. Hos førstnevnte fant vi nylig opptil flere bøker av den saftige satirikeren og nobelprisvinneren i 1930, Sinclair Lewis, riktignok alle på utenlandsk, inklusive ei på svensk.

Så kommer vi til poenget: Biblioteka har jo utstillinger og arrangementer, og i disse tider er vel USA et mye brukt tema. Da hadde faktisk en roman fra 1935 vært noe å presentere og stille ut. Fordi boka «Det kan aldri hende her» praktisk talt spår Donald Trumps oppkomst i politikken og inntreden i Det hvite huset! Paralellen til Lewis´populistiske, demagogiske og anti-demokratiske president Berzelius “Buzz” Windrip på 1930-tallet er sjølsagt Hitlerismen i Tyskland og Italias Mussolini, men veldig mye stemmer også med Trumps valgkamp og første halvannet år som president.

I Sverige har de nyoversatt den, og som nevnt også lagd lydbok, men på norsk må vi ta til takke med 23 solid granitoliserte eksemplarer i norske bibliotek av en oversettelse fra 1936, for øvrig utført av sjølveste C. J. Hambro. Den er også digitalisert av Nasjonalbiblioteket.

PS 1: Nylig skreiv vi om Holbergprisvinneren Cass Sunstein. Han er en av dem som nylig har sett og kommentert den nevnte parallellen i boka «Can It Happen Here?: Authoritarianism in America.»

PS 2: Herværende yrkesgruppe av etterkrigsgenerasjonen (til og med etter Gulfkrigen) må kanskje minnes om, eller gjøres oppmerksom på, en herre ved navn Arne Kildal, Norsk Bibliotekforenings første formann i 1913 og Kirkedepartementets bibliotekkonsulent og dermed høyeste embetsmann, omtrent som Aslak Sira Myhre i dag. Denne ærverdige høiremand og borgersønn av Bergen skreiv i 1935 boka «Amerikas stemme», et interessant tidsbilde av den samtidige US-amerikanske litteraturen, der radikalere og liberalere som Upton Sinclair, Sinclair Lewis og Jack London blir tatt på ramme alvor og varmt anbefalt.

2 Trackbacks to “Trump anno 1935”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: