Sakprosaens framtid i Norge?

IMG_4132

Tilbudet av JULEBØKER kunne kanskje tålt en nedjustering?

Cappelen Damm skal ifølge Klassekampen i dag redusere antall sakprosautgivelser med 20–30 prosent og nedbemanne avdelinga. Spartacus sier de «har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.»

Norsk bokbransje har hatt det svakeste bokåret siden 2005, får vi vite. «Spesielt sakprosaen sliter, og omsetningen i år har så langt gått ned 5,8 prosent.» Riktignok benekter de fleste forlaga at de skal kutte i sakprosa, og både Gyldendal og Aschehoug skal gjøre det motsatte, hevder de.

I en bisak (ikke på nett) er fokus på «den selektive innkjøpsordningen, hvor budsjettet avgjør antall innkjøp. For 2017 ble 302 titler oppmeldt, men bare … 92 innkjøpt.» Både Gyldendal, Cappelen Damm og sakprosaprofessor Johan L. Tønnesson synes ordninga i dag er for stram.

Når dét er sagt: Vi testa Biblioteksøk på et par viktige sakprosabøker vi kjøpte i en tilfeldig jernbanekiosk over grensa, men som ikke fins på norsk. Hvorfor har da ingen norske folkebibliotek isteden skaffa de svenske utgavene av Max Tegmark: Liv 3.0? og Vladimir Golstein: Svetlana Aleksijevitj : Sovjetintelligentians röst?

Mye god sakprosa på svensk og dansk er enkelt å handle hos for eksempel Biblioteksentralen.

 

 

 

 

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: