UK: Vant anbud etter løfte om store kutt i bibliotektilbudet

Skjermbilde 2018-11-22 12.41.31

GLLs varmerke «Better» fins over alt i biblioteka de driver. Bedre – for hvem?

De siste ukene har et vinneranbud fra det britiske jernbaneselskapet Go-Ahead gitt mange og store overskrifter i norsk presse, med blant annet sterke mistanker om taktisk budgiving.

Men liknende tilstander viser seg nå også i konkurransene om å «drifte» bibliotek i britiske kommuner. London-avdelinga av fagforbundet Unite, som organiserer svært mange bibliotekansatte i øyriket, avslører i dag på Facebooksidene sine at den største private «bibliotekdriveren» i landet, Greenwich Leisure Ltd (GLL), vinner kontrakter ved å love kommunene store kutt i tjenestene. Videoklippet viser Diana Edmonds, leder av bibliotekseksjonen i selskapet (de driver også idrettsanlegg og fritidssentra for kommunene) idet hun innrømmer hvordan det skjer. En leder i Unite forteller at forbundet har vært i forkant med å avsløre …aktivitetene til GLL. Nå har de bevis for at kutta som er gjort i ettertid ikke er uhell – de er planlagte. Unite har bedt GLL om detaljer fra budsjettforslaga deres for biblioteka i Greenwich og Bromley i 2019, men det drøyer …

For tidsskriftet Bibliotekaren for to år siden besøkte bloggeren blant annet Lincolnshire, der GLL hadde overtatt mye av bibliotekdrifta. Hovedbiblioteket i fylkeshovedstaden Lincoln var intakt, men et flertall av de mindre biblioteka i fylket var blitt nedlagt eller overlatt til frivillige.

Faktisk intervjua vi Diana Edmonds alt i 2002, for Bok og bibliotek, etter at hun og firmaet hennes den gangen, Instant Library Limited, hadde fått sin første «kunde» i bydelen Heringey nord i London.

For spesielt interesserte: I 2002 hadde bibliotekskolelektoren Ruth Rikowski nettopp publisert «The Corporate Takeover of Libraries», en artikkel på 53 sider om privatiseringa som var på gang, og som hun, ganske riktig, spådde ville bre om seg. De som har dårlig tid kan velge det to-siders intervjuet jeg gjorde med henne om dette i samme nummer av Bok og bibliotek.

2 Trackbacks to “UK: Vant anbud etter løfte om store kutt i bibliotektilbudet”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: