– Bibliotekerne skaber saft og kraft gennem de ansatte

bibliotek brooklyn new york

Et av biblioteka i New York, nærmere bestemt i Brooklyn

Saftig og kraftig fra Elsebeth Tank, som har vært på biblioteksymposium i New York og skriver om det på bloggen sin, eTank.nu.

Vi klipper litt fra oversettelsen hennes:

  • Bøger og biblioteker repræsenterer håbet om, at menneskehedens viden og erfaring vil fortsætte med at være tilgængelig
  • Eksistensen af biblioteker giver os håb i et større perspektiv. Bøger og biblioteker repræsenterer håbet om, at menneskehedens viden og erfaring vil fortsætte med at være tilgængelig, også når vi ikke selv er her mere.
  • Der er ingenting i samfundet, biblioteket ikke kan rumme, det er en del af åbenheden. Det er en del af det fælles bedste.

 

 

One Comment to “– Bibliotekerne skaber saft og kraft gennem de ansatte”

  1. «Der er ingenting i samfundet, biblioteket ikke kan rumme, det er en del af åbenheden», skriver Elsebeth Tank. Jamen, då kunde väl biblioteket också ge rum åt WikiLeaks? Med WikiLeaks menar jag då det stora dokumentbibliotek som WikiLeaks har samlat och (delvis) gett ut med hjälp av bl.a. New York Times, The Guardian, La Repubblica och Médiapart.
    Jag tycker nog också att biblioteket är värt ett Ode, men för min del avstår jag gärna ifrån flera lovsånger tills Julian Assange har återvunnit sin frihet och WikiLeaks har funnit en trygg fristad i biblioteken. (Jfr mitt tidigare inlägg om Assange, WikiLeaks och biblioteket i denna blogg.)
    Apropå. «Ode» är ju också namnet på Helsingfors stads nya stadsbibliotek, «Vårt nya vardagsrum», som ledarskribenten Susanna Ginman nyligen kallade det. Och visst är denna rymliga, vackra och originella biblioteksbyggnad mitt i stadens centrum underbart trevlig. Så trevlig att det åtminstone tillsvidare närmast innebär helgerån att kritisera den. Jag vidhåller ändå den åsikt som jag redan har uttryck ovan. Några saker saknas. Dessutom kör Ode med unisex-WC. Inte så trevligt för damerna ifall herrarna låtit bli att lyfta det undre WC-locket!

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: