Også i Sverige og UK: Bibliotek-bøter lønner seg ikke

Skjermbilde 2019-06-07 20.26.04

The Library Cop. Klikk og kikk

Overdagspenger har blitt et debattema her på bloggen den siste uka (se flere kommentarer etter bloggposten). Nå pusher også den svenske bloggeren Peter Alsbjer lenker om bibliotek som har slutta med förseningsavgifter, både i Sverige og Storbritannia.

Han viser til Biblioteksbladet som formidler at «Att ta bort förseningsavgifterna blev en lyckträff för Karlskoga bibliotek. Svinnet har inte ökat och personalen kan ägna sig åt uppgifter som är viktigare för verksamheten». De har spart inn 40 prosent av en stilling, som før ble brukt til dette.

Og i UK skriver Libraries Hacked om to trender internasjonalt: Enten fjerning av bøter/ gebyr eller automatisk fornying. Det siste går ut på, såvidt vi forstår, at biblioteksystemet tilbyr låneren først en epostvarsling for eksempel fem dager før forfall, men ordner så automatisk fornying for eksempel dagen etter forfall. Men så må låneren ordne opp sjøl. Det nevnes at Axiells system legger til rette for denne muligheten, men også andre. Til og med det nødvendige scriptet legges ved (Axiell).

PS: Hvor mange utenom bibliotekansatte og notoriske forseintkommere forstår ordet overdagspenger? Noen norske bibliotek bruker forseinkingsavgift eller forsinkelsesgebyr. Er ikke de bedre?

One Trackback to “Også i Sverige og UK: Bibliotek-bøter lønner seg ikke”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: