– Vi er «i praksis avskåret fra den nasjonale filmhistorien»

I Morgenbladet 4. mars skriv Olaf Haagensen under tittelen «Jeg vil ha muligheten til å se Vibeke Løkkebergs filmer» (bak betalingsmuren). Han har gjennom ei tilfeldig vising av filmen «Åpenbaringen» oppdaga ein av landets klart beste filmregissørar, heidra blant anna med Filmkritikerprisen i 1982 og Amandakomiteens Ærespris i 2015. Men samtidig har han oppdaga at filmane hennar er praktisk talt umulege å få sett: «Den eneste av langfilmene Løkkeberg har regissert som er tilgjengelig for hjemlån i biblioteksystemet, er Løperjenten fra 1981.» (Eit par dokumentarfilmar og ein kortfilm finst i tillegg).

Her på bloggen har vi vore inne på det same og stilt spørsmålet: «Kan biblioteket redde kvalitetsfilmen i Norge?» Der vi skisserer ei enkel løysing basert på fjernlån av DVD-samlingane i dei biblioteka som enno ikkje har skrota sine. Men dette ville vere ei tidsavgrensa naudløysing då DVD-ane no blir utfasa som medium. Det einaste «berekraftige» vil altså vere å utvide biblioteka si strøymeteneste Filmbib.no til å omfatte spelefilm, ikkje berre dokumentar og kortfilm.

Haagensen avsluttar med eit hint, som biblioteksektoren bør ta til seg:

«Norske forfattere og kritikere har hele den nasjonale litteraturarven tilgjengelig gjennom bibliotekene – hvordan er det meningen at filmfeltet skal ha et levende, engasjert forhold til egen tradisjon når det knapt er mulig å få sett en så omdiskutert film som for eksempel Løkkebergs Hud (1986)? Hvordan er det meningen at nye generasjoner av filmskapere skal kunne oppsøke andre måter å tenke om film på enn akkurat de som til enhver tid er rådende her i landet, når de i praksis er avskåret fra den nasjonale filmhistorien?

22. januar 2020 fyller Vibeke Løkkeberg 75 år. Det er vel ikke helt god stil å bruke andres bursdag som en anledning til å ønske seg noe selv, men jeg gjør det likevel: Jeg ønsker meg at Løkkebergs langfilmer ble enkelt tilgjengelig for den interesserte seer. Jeg trenger fortsatt å få sett Hud, Måker (1991) og Der gudene er døde (1993). Og ikke minst vil jeg gjerne ha et gjensyn med Åpenbaringen.»

 

PS: Følg bloggen via epost, saman med p.t. 748 andre: Gå til kolonna til høgre og skriv inn e-postadressa di.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: