– Barn orker ikke å lese langt

Skjermbilde 2019-09-16 20.33.47Klassekampen i dag er dette overskrifta på hovudoppslaget på kultursidene. Denne veka varslar avisa at dei skal sjå på korleis det står til med lesinga i Bokåret 2019. Artikkelserien held fram i morgon, og vi kjem til å leggje til litt om dei neste oppslaga nedanfor.

Men i dag er det først Bjørn Sortland, forfattar og professor i skrivekunst ved Norsk barnebokinstitutt, som kjem med inntrykka sine etter å ha vore saman med skoleungar og lese med dei og for dei. Vi siterer:

«I presentasjonen [av Bokåret] framholder Nasjonalbiblioteket, som står bak prosjektet, at «det er en enorm leseglede i det norske folk». Men stemmer det?

Forfatter Bjørn Sortland er sikker i sin sak: – Barn leser i hvert fall mye mindre enn før, og deres mentale kondis har definitivt sunket.»

Marianne Koch Knudsen, mangeårig tidlegare redaktør for barne- og ungdomsbøker i Gyldendal, ser mykje av det same:

«Hun skulle gjerne ha lest Roald Dahl-klassikere som «Georgs magiske medisin» eller «Danny og den store fasanjakten», men det går ikke lenger. Barna faller av, de synes det blir for mange skildringer, for mye tekst, rett og slett litt langdrygt.

– Jeg leser for mange barn, både lesevante og mindre lese­vante, og jeg kan faktisk ikke lese de samme bøkene som jeg kunne lese for mine egne barn … – Alt var kanskje ikke bedre før, men leseferdighetene og konsentrasjonen var det.»

 

2 Trackbacks to “– Barn orker ikke å lese langt”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: