Lesetips veke 33

Skjermbilde 2020-08-15 kl. 12.45.37

«To ganger i uken vil tvillingtårnene fortsette å styrte i grus». Flickr (CC BY 2.0)

Carsten Jensen skriv i dag i kronikken i Klassekampen om koronaen i USA med utgangspunkt i Daniel Defoe sin roman (eller er det sakprosa?) «Pestens år». «A Journal of the Plague Year» kom ut i 1772, men handlar om den siste store pesten i London i 1665. Jensen skriv om situasjonen i London: 

«De fattige passer jobbene sine med «et dyrisk mot», som Defoe kaller det. Han forstår at de ikke har noe valg. Ellers venter sulten og nøden. Slik er det ikke i de europeiske velferdsstatene. Men slik er det i dagens amerikanske markedsøkonomi, der arbeidere, selv når de vet de er smittet, må gå på jobben i kjøttfabrikkene i Midtvesten».

Og han avsluttar slik:

«I USA fortsetter hærverket. To ganger i uken vil tvillingtårnene fortsette å styrte i grus. Hvis Londons innbyggere den gangen, i 1665, hadde fått valget mellom sin egen pest og dagens pandemi som den utspiller seg i USA, hadde de sikkert sagt nei takk til den amerikanske drømmen som har blitt et mareritt.

England i 1665 var et tryggere sted enn USA i 2020. Ikke fordi det var en vaksine mot pesten på vei, for det var det ikke, og dødstallene i London var langt høyere enn de noensinne vil bli i USA, men fordi embetsmennenes pliktfølelse og borgernes tillit var den beste vaksinen mot den frykten og mistilliten som med større kraft enn et virus kan rive et samfunn fra hverandre».

«Pestens år» kom på svensk i 1983, men finst her i landet berre på NRK-biblioteket og er ikkje til fjernlån. Den danske utgåva frå 2019 finst ifølgje dei nasjonale basane ikkje i norske bibliotek. Enno. Men på engelsk finst ho både her og der og i minst to format:

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: