Så seier emneordsoga?

På Biblioteksentralen sin kanal Bibbi-nytt klinte dei nyleg til med tankevekkjande sommarunderhaldning i form av ein tekst om «Emner i skjønnlitterære sjangre». Det handlar om statistikk i tabellform over bruken av emneord til bøker i sjangrane «kriminal, spenning, science fiction, fantastisk, grøsser, kjærlighet eller chick lit». Til dømes: Når emneorda i kriminallitteratur er namn på fiktive personar kjem Hercule Poirot klart på topp føre Sherlock Holmes og med Varg Veum hakk i hæl. Mens «Vampyrer» er like suverene når det gjeld fantastisk litteratur, med «Trolldom» på andreplassen.

Men så skriv dei at statistikken omfattar «de siste seksti årene». Men nokre av oss som har vore med ei stund, om enn ikkje seksti år i yrket, vil hugse debattar på midten av 1980-talet om emneord i det heile tatt burde brukast på skjønnlitteratur. Underteikna var på eit møte der representantar for særleg barnebokforfattarane var verkeleg opprørte over dette. Argumenta imot var at skjønnlitteraturen ikkje måtte setjast i båsar og at katalogbrukarane då berre ville bli informerte om eit subjektivt utval av kva bøkene handla om.

Tenkjer nokon slik i dag? Mange som er interesserte i bibliotekhistorie vil i alle fall finne dette skiftet interessant. Men har nokon der ute meir å melde om debatten? Til dét formålet har vi eit kommentarfelt nedanfor.

Når det gjeld omtrentleg tidspunkt …

… finn vi at katalogsjef Turid Øygard i Stavanger i Bok og bibliotek nr. 8, 1985, skriv at «med jamne mellom dukker og ynskje om emneord på skjønnlitteratur opp». Og det første heftet i serien «Emner i skjønnlitteratur» ser det ut til at Biblioteksentralen gav ut i 1987. Så bibliotekarane var tydelegvis ikkje så vanskelege å få på gli.

Men frå midten av 80-talet til i dag er «berre» 35 år, ikkje 60? Men så finn vi i forordet til eit av hefta at «Alle romaner som er registrert i Norsk bokfortegnelse etter 1962, er vurdert med tanke på emneord». Er dette forklaringa på dei 60 åra? I det same forordet finn vi også ein del tekst som speglar kritikken frå forfattarane.

One Comment to “Så seier emneordsoga?”

  1. Hei Anders! “De 60 årene” refererer til Bibbi-katalogen i sin helhet, som har eksistert siden 1959. Artikkelen er en del av en serie som tar for seg ulike aspekter ved bruken av emneord i katalogen. Det kan nok stemme at vi bare har satt emneord på skjønnlitteratur siden 80-tallet en gang, og det stemmer at praksisen ble møtt med skepsis (spesielt blant forfattere) helt i starten. Nå opplever vi derimot at det er etterspørsel på flere emneord på skjønnlitteratur. Vi har dessverre ikke klart å finne ut nøyaktig hvilket år vi begynte å beskrive skjønnlitteratur med emneord. Hvis det er noen som husker årstallet (og gjerne mer fra debatten), er vi veldig interesserte i å høre mer!

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: