Journalistar i ulike fokus

Les om Assange-domen på twitter

Frå Klassekampen-redaktør Mari Skurdal sin leiarartikkel i dag:

«Hva ville skjedd om Nobelkomiteen hadde gitt prisen til Julian Assange også? Pen-leder Kjersti Løken Stavrum sa i går til NRK at vi da hadde fått en Liu Xiaobo-situasjon, med henvisning til den kinesiske regimekritikeren som fikk prisen i 2010: Vi hadde fått en tom stol og dessuten lagt oss ut med en supermakt – denne gangen med vår nærmeste allierte».

One Comment to “Journalistar i ulike fokus”

  1. Ja, den brittiska domstolens beslut väcker mycket bestörtning och förbittring. Och journalisterna i massmedia håller som vanligt mun, eller får order om att göra det. New York Times, till exempel. NYT har visserligen en artikel om beslutet i dagens utgåva, men inget ställningstagande för Assange och WikiLeaks. Ändå har nl.a. NYT dragit stor nytta av den information som WikiLeaks har fått av WikiLeaks. Detta gäller inte minst diplomatläckan 2010 (jfr https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikileaks_diplomatl%C3%A4cka_2010). Bibliotekarierna som yrkesgrupp föredrar också att behandla saken med tystnad, begrper inte att fallet Assange gäller offentlighetsprincipen och därmed demokratin — just den demokrati som bibliotekarierna som yrkesgriupp så fligtigt påstår sig värna om! — Apropå bibliotek och läsning: jag väntar för närvarande på att få mitt exemplar av jurisprofessorn Nils Melzers bok “Fallet Assange” (nyligen utgiven på förlaget Karneval).

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: