Lydbok-juridisk dragkamp

«The phonograph at home reading out a novel.» From ‘The Papa of the Phonograph,’ Daily Graphic (New York), April 2, 1878

Klassekampens hovudoppslag på kultur i dag handlar om dette som kjem godt fram i stikktittelen: «Det er uproblematisk å åpne for utlån av digitale lydbøker, mener Bibliotekforeningen. Forleggerforeningen er uenig». Litt meir i detalj:

«På oppdrag fra Forleggerforeningen har jussprofessor Ole-Andreas Rognstad utredet en ordning med leveringsplikt for lydbøker til bibliotekene. Han konkluderte med at det er «tvilsomt» om en slik regel kan innføres uten å komme i konflikt med lovgivningen i EU og EØS» (sjå side 47 ff her).

Mens advokat Vebjørn Søndersrød, engasjert av NBF, «mener det ikke er noe i veien for at bokloven også kan omfatte en leveringsplikt for lydbøker. … det koker ned til kompensasjonen som blir gitt til forfatterne..». Det siste går også fram på NBF si heimeside i dag (sjå Søndersrød sitt notat).

NBF-leiar Vidar Lund oppsummerer i Klassekampen: «– Derfor er det ekstra viktig at regjeringen nå blir informert om at leveringsplikta kan innføres uten å være i strid med lovgivningen».

Det har til no (1. november, dvs. ein månad før fristen går ut) berre kome inn tre, svært tynne, høyringssvar til utkastet til forskrift, der biblioteka altså glimrar med sitt fråver.

PS: På Bok365 i dag er også biblioteka i fokus. Også her er Vidar Lund intervjua. Lydbøkene er nemnde, men innkjøpsordninga og litteraturutvalet i folkebiblioteka er utgangspunktet.

En kommentar om “Lydbok-juridisk dragkamp

Leave a Reply