Ny svensk plan for det demokratiske biblioteket

bahSverige har ikke bare fått ny regjering i høst, men dermed også ny kulturminster, som også er demokratiminister. I introduksjonsintervjuet i Svenska Dagbladet med Alice Bah Kuhnke fra Miljöpartiet, handler det faktisk i stor grad om bibliotek. Hun forteller blant annet at «Kungliga biblioteket [Sveriges nasjonalbibliotek, min anm.], tillsammans med Kulturrådet, [ska] arbeta fram en plan för hur folkbiblioteken ska kunna uppfylla sin demokratiska roll. … Det ska inte bara vara så att vissa bibliotek i storstadsregionerna ska bli det här forumet för diskussion om samhällets utveckling. Utan det ska också vara likadant på biblioteket i Värnamo».

3 Responses to “Ny svensk plan for det demokratiske biblioteket”

 1. Alice Bah Kuhnkes uttalanden i denna intervju (SvD okt-14) är behagliga men tyvärr rätt intetsägande. Vilket tydligen också är meningen att de ska vara: «Alice Bah Kuhnke säger att mediernas situation definitivt är en politisk fråga, men hon vill inte avslöja hur den rödgröna mediepolitiken ska se ut.» Lite vägledning ger dock formuleringen «få ihop vårt land», syftande på «ett land med klyftor och polarisering». Och i ordet «läsförståelse» ekar ett humanistiskt bildningsideal. Det är bra.

  Vad jag saknar är en indikation på förståelse av internet(s) och bibliotekets universalitet. Hur få ihop ett internet — allas vårt internet — när klyftorna och polariseringen bara växer mellan korporationerna i molnen och användarna på marken? Vilken politiker bryr sig om vårt internet?

  Apropå «debattbiblioteket»: detta är faktiskt vad biblioteket sedan mycket länge också tycks vara, ifall man lyssnar till de röster, som talar ur dess hyllor och skåp, och som mer eller mindre fritt får stöda eller motsäga varandra. Men biblioteket och bibliotekarierna har brukat undvika att höja de egna rösterna. (…»en blid mjölkflicka eller en praktfull dam, men alltid klädd och utrustad enligt sin herres vilja» — Suzanne Briet)

  Bibliotekarierna borde bry sig mer om internet. Internet behöver en agenda. Det vore närmast bibliotekariernas sak att sätta den agendan.

  • Om Internettet: Veldig enig med Mikael Böök, dette er viktig. Og et aktuelt apropos til en bit av dette: Guri Kulås skriver i Klassekampen i går om angrepa på nettnøytraliteten, eller den «kommersielle strypinga» av Nettet, som nå foregår, nesten umerkelig for de fleste av oss.
   http://www.klassekampen.no/article/20141103/ARTICLE/141109990/1007

   For fjorten år siden skreiv jeg om dette i boka «…videst mulig informasjon…» (ISBN 82-7022-271-2). Et eksempel den gangen var svenske Telia, som forsøkte å tilby internettkundene sine en nettportal med bare lenker til sitt eget innhold og samarbeidspartnernes. Der fantes det ingen søkemotor eller annen vei ut på det åpne, frie nettet, for det ville jo redusere profitten.

   Dette plumpe og frekke forsøket ble avslørt av kundene, enda så uerfarne mange var den gangen. Men nå foregår det fortsatt, men mer subtilt. Og i stadig større omfang; i artikkelen i Klassekampen kan vi lese: «100 millionar europearar manglar lik tilgang til internettenester på grunn av brot på nettnøytraliteten. Det fekk norsk elektronikkbransje høyra, då den nederlandske europaparlamentsmedlemmen Marietje Schaake talte til deira Digitalforum i slutten av oktober».

   Når dette truer, må sjølsagt alle gode krefter slåss imot, og her fins det kampanjer. Blant annet ble 2,3 millioner protester sendt den US-amerikanske kongressen i september:
   https://www.battleforthenet.com/sept10th/?t=dXNlcmlkPTU0OTAzNzIyLGVtYWlsaWQ9ODk5Mg==

   Men her må også biblioteket offensivt tilby og sikre de lokale brukerne tilgang av høyeste kvalitet, uten begrensninger.

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: