Danske bibliotek med eget “nyhetsbyrå”

tru3_st0ries

Kilde: Wikipedia

Danske bibliotek kan til enhver tid tilby rundt 600 fyldige, aktuelle og profesjonelt redigerte artikler med samfunnsinformasjon og kunnskap gjennom tjenesten Faktalink.dk. Et abonnementstilbud fra DBC, som omtrent tilsvarer den norske Biblioteksentralen.

Der har biblioteka gjennom et par tiår bygd opp langt større forventninger enn norske når det gjelder elektronisk innhold. Dermed kan Faktalink for eksempel notere seg 63 000 nedlastinger av artikler om IS og terror osv. etter den siste terroren i Paris.

Den kommersielle pressa har sjølsagt mange flere lesere, men med bibliotekets Faktalink slipper du blant annet de stadig hyppigere personvinklingene og sensasjons- og skandalestoffet. Dessuten er tjenesten gratis for sluttbrukerne.

NB: Vi som ikke har lånekort ved et bibliotek som abonnerer, får ikke se hele artiklene. Dermed kan heller ikke jeg uttale meg skråsikkert om kvaliteten.

Siden før tusenårsskiftet har danskene hatt flere mer eller mindre nasjonale bibliotektjenester på nett. Fra begynnelsen var de dugnader mellom en del større og mellomstore bibliotek, men med pengestøtte fra kulturministeriet til administrasjonskostnader og overhead. Tjenesten eReolen, som tilbyr e-bøker og e-lydbøker, er en fortsettelse av denne tradisjonen.

Men andre tjenester, som altså Faktalink og Forfatterweb og Filmstriben, er abonnementstjenester fra DBC.

Et bibliotek må ut med rundt 50 øre per innbygger for Faktalink pluss Forfatterweb.

 

2 Trackbacks to “Danske bibliotek med eget “nyhetsbyrå””

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: