Mer mikrobibliotek: Hva skjer egentlig?

bücherboxFor en måned siden skreiv vi om fenomenet “Little Free Libraries”, der en US-amerikansk gründer masseproduserer små, men kostbare bokkasser for privat bytting av bøker, noe det viser seg at stort sett øvre middeklassefamilier setter opp ved fortauskantene i de øvre middelklassebydelene sine for å demonstrere sin kulturelle kapital og veldedige sinnelag. Men som alt har fortrengt bibliotekfilialer i en by i Texas.

Så snubler vi over en tysk variant, Bücherboxx, der de bygger om gamle telefonkiosker til “en ny type bibliotek”. Det skjer i den bærekraftige utviklingas navn; de sier konkret at det handler om å forlenge livet til bøker som folk ikke lenger gidder å ha i bokhyllene sine eller som (virkelige) bibliotek kasserer.

Tiltaket får støtte fra landbruksdepartementet, UNESCO og EU-prosjektet Erasmus+ og er kandidat til en IFLA-pris – Green Library Award 2017 – med utdeling til uka under konferansen i Wrocław (dere som er der, send oss gjerne en rapport i kommentarfeltet).

Og de planlegger spredning til Frankrike, Polen og Nederland.

Med fare for å bli stempla som konspirasjonsteoretiker: Både i Tyskland og i USA og ellers på kloden der sånt oppstår, blir private, ubemanna, mikro-“bibliotek” virkelig varmt omfavna av mediene. Mens virkelige bibliotek får størst oppmerksomhet når noen har trua skrankevakta med pistol eller ungdomsavdelinga utlyser kurs i droneflyging eller liknende.

Den umiddelbare forklaringa er at vel at dette er feelgood-stoff med enormt klikkepotensial. Men så passer det også godt med den kule, nye “delingsøkonomien”. Som omfavnes av de samme mediene og politikerne som syns folkebibliotek er kjedelig og koster for mange skattekroner.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: