«Debattbibliotek» nu osse på dansk?

 

Skjermbilde 2018-10-03 22.00.39.png

Debatt er faktisk sunt. Klikk og kikk

nettstedet Altinget krever nå de tre største danske bibliotekorganisasjonene, representert ved sine «formænd», av disse to kvinner, en grundig bibliotekdebatt og revisjon av biblioteklova. De skriver:

«En bibliotekslov bør blandt andet tage stilling til bibliotekernes demokratiske rolle som rum for debat. En lov bør også give retning for, hvordan bibliotekerne skal bidrage til at løfte relevante samfundsopgaver som digital dannelse og læsekompetence, sundhed og integration. Opgaverne skal defineres lokalt, men rammerne skal sættes nationalt og gøre bibliotekernes profil skarp».

Og de viser til Norge blant annet:«Erfaringerne med nye bibliotekslove i eksempelvis Norge og Holland har vist, at lovændringerne har været med til at sætte bibliotekerne på dagsordenen i en nutidig kontekst og dermed gjort dem mere nærværende og nyttige for borgerne».

Med den mer tallrike bemanninga enn her (trass i nedskjæringer de siste åra) og med sitt mer sentraliserte biblioteksystem og dermed større enheter, vil de kanskje få flere bibliotek i gang med dette, og dermed større suksess.

For her på bloggen har vi sett på den norske statistikken og våget å påstå at bare et fåtall store og mellomstore bibliotek jevnlig arrangerer debatter og gode samtaler. Det aller meste av arrangementene i norske folkebibliotek er forfatterbesøk med opplesinger, foredrag og arrangementer i en sekkepost som kalles «opplæring».

– – –

PS: Filmsnutten som vi lenker til bak bildet, som ser ut til å være samvittighetsfullt redigert og lagt ut på YouTube av en indisk privatperson og filmentusiast, er av den typen nettinnhold som flertallet i EU-parlamentet vil fjerne med filteret sitt. Vi spør: Hvilken skade gjør denne? Vil den ruinere distributøren? Vil den ikke derimot inspirere folk til å kjøpe, leie eller låne filmen på et bibliotek?

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: