Skandinaviske «bibliotekregjeringer»?

Tack för allt, Biblioteksregeringen! Dette er tittelen på lederen i det svenske Biblioteksbladet 20. september. Hva med Norge, vil vi kunne ønske velkommen til ei «bibliotekregjering» etter KrFs landsmøte 2. november?

Mange krysser fingre for tida. Noen løper på partimøter. Noen få bruker alt de kan om lobbyvirksomhet tjuefire timer i døgnet. Men vil den ene eller andre regjeringskonstellasjonen få noen betydning for det kommunale biblioteket?

I alle land vi kan komme på er det klare majoriteter av politikere og partier som mener biblioteket er et lokalt ansvar. Jamfør den siste stortingsvalgkampen i Norge, med påfølgende Jeløyerklæring – og Skei Grandes forrykende flukt fra bibliotekmilliarden. Men så skjer likevel sånt som i Sverige at et lite venstreparti klarer å få ei regjering til å gå inn for en stor statlig innsats, bortimot en bibliotekmilliard på tre år. Og Vânsterpartiet deltok ikke engang i regjeringa, de var bare støtteparti nå og da.

NO: Vi veit at SV vil noe med biblioteket. Og KrF er heller ingen bibliotekfiender.

SE: Hva vil skje hvis Sverigedemokratene får en tilsvarende, eller sterkere, tilknytning til ei høyreregjering? Vi snakker om et parti som nå er blitt for gratis bibliotek, men som er imot at bibliotek skal drive kildekritikk. Og som forsøkte å hindre bibliotek å bruke pride-flagget under den skeive uka i juni. Og som har vært imot bøker på andre språk enn svensk i biblioteka.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: