– Vi treng opplysing – ikkje forbod mot «falske nyheiter»

newton

Opplysing, her ved Newton

Nettstaden «Midt i fleisen» har undertittelen «Søkelys på krigsindustrien og andre problemer» og er styrt av Terje Måløy, som «tilhører ingen politiske parti og får ikke betalt for dette arbeidet». Men han har teft for gode artiklar frå ute i verda, som han omset til norsk, rett nok litt «fort og gæli» nokre gongar, noko han vedgår, men han gjev oss lenker til originalane.

I førre veke fann han eit intervju med Alexander Unzicker, ein «tysk forfatter og teoretisk fysiker, med akademiske grader i både fysikk og jus, samt en doktorgrad i nevrovitenskap» og med tittelen «Disse lumske utviklingene er verre enn mang en skandale».

Nokre smakebitar:
«Det vrimler med overskrifter med «skandale, opprørthet, avsky, forferdelse» og så videre, uten substans. … Mange nyheter handler bare om at noen har sagt noe og at andre så blir såret og lei seg av det. Generelt ser jeg en tendens til irrasjonalitet.»

«For eksempel overbelaster det moderne informasjonssamfunnet våre hjerner. Det er mange ting der våre tankemønstre er beviselig irrasjonelle, for eksempel at vi gir dagens hendelser i nåtiden for stor betydning. Dette er også et av punktene der det er slående paralleller mellom samfunn og vitenskap. Det overdrevne fokuset på nåtid forårsaker sakte endringer i verdisystemet som ikke oppfattes.»

«Mitt bilde … begynner med en passende dose informasjon, for så å reflektere grundig over den og deretter trekke konsekvenser. Fordi i forhold til hva vi til slutt gjør til handlinger, tar vi faktisk til oss for mye informasjon. Jeg har også identifisert problemet hos meg selv og prøvd å håndtere det systematisk: Se- tenke -handle.»

«Hvordan skaper vi et verdensbilde fra ufullstendig, muligens falsk, forvrengt informasjon? En strategi er å komme så nært som mulig til rådataene, for å erkjenne vanskelighetene med å finne sannheten og nøkternt betrakte sannsynligheter uten å bekymre seg for mye om noe kan være løgn eller utroverdig.»

«Modellen til den franske revolusjonen er, tror jeg, ikke egnet for nåtiden, fordi vi trenger intelligent, bevisst handling, spesielt i globale problemer. På lang sikt er det mest sannsynlig at positive endringer er mulig gjennom at beslutningstakere får innsikt.»

One Comment to “– Vi treng opplysing – ikkje forbod mot «falske nyheiter»”

  1. Herr Unzicker är ett gott lästips, tack för det! Karln verkar ju vara ett snille. Men i slutet av intervjun är han lite odialektisk när han så betonar beslutsfattarnas insikter. Det behövs väl ändå något slags folkrörelse(r), «fysiska» såväl som «andliga», för att de som fattar de svåra besluten överhuvudtaget ska komma till insikt?
    Nåväl, poängen är att båda behövs och det förnekar ju Dr Unzicker inte heller.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: