Benkeforslag

Knips eller klikk og kikk

>> Sjå kommentarfeltet for endå eit forslag!

Klart ein kan kjenne seg krenka om ein må oppleve gong på gong at noko ein står for blir rakka ned på, særleg i det offentlege. Men éin stad må grensa gå. Må dei verkeleg fjerne bøker av Steinbeck (!) og Harper Lee (!) frå pensum i Irland fordi, i romanane deira frå Sørstatane på 1930-talet, n-ordet førekjem i folkeleg daglegtale? Og må ein historikar bli nekta å halde foredrag på eit US-amerikansk universitet fordi han i ei bok ikkje berre heilt overflatisk granskar Ku Klux Klan-tippoldefaren sin, og fordi han ikkje istaden skriv ei bok med vekt på «oppløftande svarte stemmer»? (med eit visst atterhald; vi har ikkje lese boka).

For å ta eit par døme (så unngjekk vi det med Kunsthøgskolen i Oslo).

Eller denne

Så i staden for å gi etter for kravet om å fjerne ein benk med Carl von Linné sitt namn frå Botanisk hage på Tøyen i Oslo, er forslaget vårt, i bibliotekarisk ånd, å montere QR-kodar som desse, på benken, der ein får balansert info om opplysningsmannen – og rasisten – Linné.

3 Responses to “Benkeforslag”

  1. Brilliant forslag….vi må lære av historien, historien lærer ikke av oss. Enda bedre om QR koden kunne kombineres med en “Og slik var jeg” app: den analyserer hvem du er ut i fra arv, miljø, oppvekst og så mange variabler som mulig, og så regner den ut hvordan du ville vært i andre tider og situasjoner. Jeg hadde helt sikkert vært langt mindre intelligent enn David Hume og Carl von Linné, men kanskje også mindre rasistisk og “bedre” i andre henseender …nå er det ikke rasepolitikken de hedres for, men likevel greit å vite hvor jeg ville stått før jeg fjerner benken.

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: