Terje Tvedt: – Når «alle er enige» må biblioteka presentere det kontrære

Terje Tvedt forsker på bistandsarbeid ved Universitetet i Bergen og står bak skarpt kritiske bøker, artikler og dokumentarfilmer om emnet. Han ble Fritt Ord-prisvinner tidligere i år for kritikken av ”det nasjonale godhetsregimet”, det faktum at Norge er verdens beste på å være opptatt av u-land og Sør, mens meninger som går på tvers av de offisielle blir stempla som ødeleggende. Når man alltid hører at Norge skal ”hjelpe verden” blir dette en kollektiv mentalitet det er vanskelig å bryte med.

15. oktober 2007 var han foredragsholder på biblioteklederkonferansen i Drammen. Han følte seg sikker på at også biblioteka gjenspeiler den offisielle tradisjonen. – Dere låner ut oversatt skjønnlitteratur fra den tredje verden, men er det nok? – Det trengs en pluralisme i tilgangen på kunnskap, og i dag er det bare biblioteka som kan levere dette. Både journalistikken og forskinga er ute av bildet. Journalistene får ikke lenger utdanning på feltet og forskinga styres av lønnsomhetskrav. Biblioteka bør lage seg en langsiktig strategi for å bli en mangfoldig arena på dette området. Dere må leite etter bøker som ingen andre har. Dette kan biblioteka klare. Det trengs en aktivistholdning, mye mer enn en refleksiv.

Klimakrisa er et tilsvarende tema, avslutta han: – Dette er også en sak som ber om enkle analyser og svar, men der det ikke finnes. Nettopp fordi alle er enige, må biblioteka leite etter det kontrære og presentere også det.

Les mer i reportasjen jeg skreiv på Norsk Bibliotekforenings nettsted.

4 Trackbacks to “Terje Tvedt: – Når «alle er enige» må biblioteka presentere det kontrære”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: