Lankes virtuelt i Berlin: – Biblioteket skal gjøre lokalsamfunnet smartere

Av Mikael Böök

I dag har jag lyssnat på R.David Lankes hälsning till NextLibrary-konferensen i Berlin tidigare i september och sänt in min medlemsansökan till nästa NextLibrary-konferens som ska anordnas i Århus, Danmark, 2-4 juni 2019; se nextlibrary.net (Lankes var for sjuk til å reise til Berlin, men er under kompetent behandling, ifølge et nylig blogginnlegg. AE).

Lankes tal, på video och som utskrift, finns på nätet, även som texten.

Lankes konstaterar att “vi, bibliotekarierna, lever i en ny verklighet som skapas av trender i den nationella och internationella politiken”. Därefter ger han en rudimentär analys av världsläget inklusive det nya läget för “förståelsen av bildningens (learning) och informationens roll i människornas liv”.

Han framhäver än en gång (jfr. hans berömda “Atlas of New Librarianship” från år 2011) bibliotekariernas betydelse:

“The library does nothing. The library is simply a container for the work, reputation, and collective impact of the librarians”. Han upprepar också att bibliotekarierna varken är eller bör vara socialt eller ens politiskt neutrala eller passiva.

Enligt Lankes består bibliotekariernas mission–dvs svaret på frågan varför de och deras bibliotek överhuvudtaget finns till–i att hjälpa sina sociala omgivningar, lokalsamhällena där de arbetar i sina bibliotek, att bli smartare. Men detta förutsätter att bibliotekarierna tänker globalt, säger han.

“The future of the profession is in a global knowledge school of thought”, sammanfattar han. Vad han menar med detta är nu inte alldeles lätt att begripa. Men uppenbarligen vill han att denna yrkesgrupp, som ju existerar och verkar i alla världens länder, bör skaffa sig och tillsammans driva en gemensam, global syn på kunskapen.

R. David Lankes tanke förtjänar att tas upp igen på nästa NextLibrary i Århus 2019!

– – –

PS: Apropos gårsdagens blogginnlegg: Det hadde vært interessant å vite hvor stor score Lankes hovedbegrunnelse for bibliotek ville fått om den hadde vært med i Almpub-prosjektet?: « … att hjälpa sina sociala omgivningar, lokalsamhällena där de arbetar i sina bibliotek, att bli smartare».

Ragnar Audunson ramser opp ni av de tolv utsagna som deltakerne har tatt stilling til. Noen av dem berører Lankes utsagn, men ikke så konkret.

6 Trackbacks to “Lankes virtuelt i Berlin: – Biblioteket skal gjøre lokalsamfunnet smartere”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: