Trekvart øremerka bibliotekmilliard! I Sverige

alice erik sthlm
For to dager siden i Stockholm: Her får Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke overrakt rapporten med bibliotekets omverdensanalyse av utredningsleder Erik Fichtelius.

Sveriges kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke (Miljöpartiet) annonserte i ei pressemelding i dag at regjeringa vil bruke en kvart milliard svenske kroner hvert år i tre år framover for å styrke folkebiblioteket. Det er foreløpig sagt lite konkret fra ministeren om hvordan pengene skal brukes, bortsett fra formuleringa «Fler bibliotek gör att fler mäniskor får möjlighet att låna böcker och läsa tidningar» (vår utheving).

hjemmesida til Vänsterpartiet går det fram at det er de som har fremma og forhandla fram forslaget med regjeringa (ei mindretallsregjering av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, men der Vänstern ofte er med og sikrer regjeringas politikk). Og her sier de konkret at «Pengarna ska gå till kommunerna och sen är det upp till kommunerna att avgöra vad i biblioteksverksamheten det ska satsas på. Det kan till exempel handla om att starta nya verksamheter, förändra öppettiderna, se till att bokbussen kommer till orten på landsbygden eller skaffa fler bokbussar» (vår utheving).

Og, tilføyer de: «Tanken är att det blir permanent efter 2020«.

Er det mulig med øremerking i Sverige, bør det være mulig i Norge. Dette er politikk, også kalt det muliges kunst, som vi skreiv 7. september, før vårt hjemlige valg.

Mye tyder på at også Norge får en slags mindretallsregjering. Som vi så i valgkampen er det i alle fall tre norske stortingspartier (SV, Rødt og Venstre) som ønsker en bibliotekmilliard, for ikke å si rundt regna fire og et halvt, som NBF Buskerud hadde fått opplyst (MDG og KrF). En kvart milliard i året er småpenger, så denne nyetablerte «bibliotekalliansen» på Tinget bør satse på å bevege et AP som har behov for å blomstre litt, eller også kanskje et Høyre med behov for å friske opp litt kulturkonservatisme.