Blir det forbudt å sitere denne overskrifta?

Skjermbilde 2018-09-15 12.48.38

Hva med balansen? Klikk og kikk

Det spør de seg i den danske avisa Information. Noe Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening, i dag følger opp på bloggen sin. Det handler altså om EUs nye, svært omdiskuterte opphavsrettsdirektiv, som vi seinest skreiv om for to dager siden, der Mikael Böök raskt bidro med kommentarer.

>> 16.9.: Mediefokuset kan nå bli på fankultur og selfies og langt ifra på bibliotekbruk. Omtrent som det ble på mp3-filer ved forrige store revisjon av åndsverklova.

Steen-Hansen peker på de positive sidene ved direktivet for bibliotek og bibliotekbrukere, som at vi får «bedre muligheder for at digitalisere og uploade bøger, artikler og andre dokumenter, der ikke længere er til salg». Altså kan andre lands nasjonalbibliotek øyne mulighetene for løsninger av typen bokhylla.no. Hvis ikke dette er klarsignalet for nettbokhandler for backlists, i offentlig regi eller konkurranseutsatt? Ved starten på NBs digitalisering i 2006 var jo daværende nasjonalbibliotekar vidåpen for brukerbetaling.

Også den europeiske bibliotekorganisasjonen EBLIDA peker på de positive sidene, i tillegg til de negative (OBS: doc-fil). IFLA har også vært raskt ute med en oppsummering (pdf-fil).

Men fra København konstaterer Steen-Hansen at: «de fornødne ophavsretslige untagelser, som vi kender fra de fysiske bøger mangler». Altså har bokbransjen nå fått politisk oppbacking til fortsatt sulteforing av biblioteket når det gjelder kommersielle e-bøker.

Samtidig har i dag EU-direktivet omsider nådd lederspaltene i norske aviser. Men når vi i Klassekampen leser Bjørgulf Braanens ensidige støtte til direktivet, uten å nevne brukeraspektet, forstår vi hvorfor avisa ikke har gjort noe som helst redaksjonelt med dette før nå. Opphavsrettslobbyist Olav Stokkmo har derimot klippekort til Klassekampens debattsider med tre sterkt polemiske leserinnlegg bare i denne innspurten, der han har gjentatt til det kjedsommelige hvor upassende han mener brukersida har oppført seg.

Det er på tide at også bibliotekorganisasjonene, som skal være programforplikta opptatt av balansen på vegne av brukerne, tar tastaturet fatt.

6 Trackbacks to “Blir det forbudt å sitere denne overskrifta?”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: