Böckernas väv i Internetarkivet

Skjermbilde 2019-11-01 12.10.48Internetarkivet samarbetar med Wikipedia för att underlätta tillgången till digitaliserade böcker som Wikipedia refererar till i sina artiklar. Många av dessa böcker kan nämligen läsas i arkivets växande digitala boksamling, som bevaras tillsammans med miljontals webbsidor från webbadresser som har gått ur tiden.

Bilden ovan visar hur en sidhänvisning i Wikipedias artikel om Martin Luther King öppnar ifrågavarande boksida i en monografi om Martin Luther King i Internetarkivet.

För närvarande har redan 130 000 sådana sidhänvisningar i Wikipedia gjorts om till fungerande länkar, berättar Brewster Kahle i sin blogg. Och det är bara början, tillägger han.

Kahle har rubricerat sitt blogginlägg «Att väva in böcker i webben börjandes från Wikipedia». Men hur blir det då med copyrighten, kan man fråga sig. Kahle tänker sig att det problemet går att lösa och nämner t ex Controlled Digital Lending (CDL) , en «metod som är på kommande» med tanke på bibliotek som vill låna ut digitala böcker så som de lånar ut sina tryckta böcker. «När CDL väl har skräddarsytts för att motsvara de tryckta böckernas marknadsvillkor och kontrollerna är korrekt implementerade, kan CDL bli tillåtet enligt gällande upphovsrättslagstiftning», sägs det på CDL:s hemsida.

Mikael Böök

2 Responses to “Böckernas väv i Internetarkivet”

  1. Dette er i prinsippet det same som det norske Nasjonalbiblioteket (pluss truleg ein del norske wikipedianarar) gjer i Wikipedia, med unntak av at bøkene ikkje kan opnast av andre enn norske IP-ar, til dømes ikkje av medbloggar Mikael Böök i Finland (men no er reforhandling om utviding på gang med Kopinor, og denne avgrensinga bør vekk!).
    NB har gjerne ein slik referanse i ein wikipediaartikkel: «Digitaliserte bøker av Inger Hagerup og om Inger Hagerup i Nasjonalbiblioteket.» Med lenker til dei to, sjå https://no.wikipedia.org/wiki/Inger_Hagerup#Eksterne_lenker
    I tillegg førekjem det lenke til ei enkelt bok, typisk når det finst ein artikkel om boka.

    Ein annan skilnad er sjølvsagt at Nasjonalbiblioteket berre har norske bøker.

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: