Bibliotekhistorisk prisvinner

abelsnes bakken søndersrød

NBFs lobbygruppe under åpen høring i Stortinget 6. april 2005. Fra venstre Kristine Abelsnes, Frode Bakken og Vebjørn Søndersrød

Ganske mye forsinka vil vi slutte oss til gratulasjonene til Kristine Abelsnes for NBFs pris 2018. Det gjør vi ved å minne om en svært viktig bibliotekpolitisk seier hun og flere sto for under revisjonen av Åndsverkslova i 2005. Hun var leder av NBFs Opphavsrettutvalg og leda kampen sammen med daværende NBF-leder Frode Bakken. Det handla om bibliotekas og bibliotekbrukernes rettigheter, men resulterte samtidig i det kanskje viktigste politiske vedtaket om gratisprinsippet siden lovfestinga i 1947.

Bloggeren var i 2005 redaktør for NBFs nettavis og dekka denne knallharde striden med over tjue nyhetsoppslag og artikler, og produserte til slutt en oversikt med lenker til hele debatten (mange av disse lenkene er døde, men de enkelte artiklene kan gjenfinnes her. Og kanskje vil NBF nå friske opp lenkene?).

Avisdebatten ble altså hard. Frode Bakken oppsummerte i et intervju i Bok og bibliotek nr.2, 2006: ”Vi måtte kjempe på flere fronter samtidig: politikerne, departementet, pressen og ikke minst våre tidligere allierte fra Bibliotekaksjonen, Faglitterær forfatterforening og Barne- og ungdomsbokforfatterne. Disse organisasjonene kjørte et etisk uakseptabelt løp og iverksatte en desinformasjonskampanje hvor NBFs politikk ble framstilt feilaktig og som helt uansvarlig. Disse aktørene har ennå ikke erkjent at de brakte det offentlige ordskiftet ned på et absolutt lavmål. Vi har stått og skal stå i første rekke for å forsvare rettighetshavernes interesser – men forsøkene på å føre Stortinget og offentligheten bak lyset er fullstendig uakseptabelt.” NBF forsvarte altså også det generelle gratisprinsippet. Et enstemmig Storting stadfesta gratisprinsippets nærmest uttømmende omfang så tydelig som det går an, ved bl.a. å si at: ”Loven skiller ikke mellom materiale i papirform og digitalt materiale”.

Leave a Reply