Pressemelding etter press

Skjermbilde 2018-10-21 21.34.58

Extrema Centern. Klikk og kikk

Vi gjenga fredag en sak fra Dagens Nyheter om at den nye kulturbyråden i Stockholm, Centerpartisten Jonas Naddebo, ville overlate bibliotekdrifta til private. Nå sier han det strakt motsatte i ei pressemelding: « … som borgarråd företräder jag hela majoritetens politik och vi har inga förslag på att privatisera några av stadens bibliotek.»

Men det betyr ikke at faren er over. I nabokommunen Nacka blir nå alle biblioteka overlatt til private, og ikke bare til personalet, sånn det har vært gjort i filialen Dieselverkstaden i flere år, men nå til konsernet Axiell, Sveriges og Nordens (?) største totalleverandør til bibliotek. De har mye risikokapital og råd til å holde på i lang tid med tap. Lenge nok til å kunne omdanne biblioteka og markedstilpasse dem. Typisk gjør de et bibliotek eller to til superkule in-steder for å imponere grupper av brukere og politikerne, mens andre blir nedlagt, ubetjente eller overlatt til frivillige amatører. Dette skjer i britiske kommuner og fylker i stor stil i dag.

Man skulle to at det ikke er mulig å tjene penger på en tjeneste som er gratis. Men i London-bydelen Barnet …gikk byråden i vinter gjennom utlegga til firmaet som driver biblioteket. Og fant at firmaet har tatt seg skikkelig betalt for alle slags «ekstratjenester». For eksempel gjennomsnittlig over 8 pund for hver telefonsamtale etter at kommunen sa ja til å rute bibliotekets telefontrafikk via firmaets maskiner. Og tok seg betalt 1,4 millioner pund for å slanke bibliotektilbudet.

Vi blogger om mye sånt her. Klikk «Storbritannia» i ordskya til høyre. Eller «Privatisering».

 

2 Trackbacks to “Pressemelding etter press”

Leave a Reply