Sunstein og Holberg

I dag får Cass Sunstein Holbergprisen. For et enormt og ikke minst mangfoldig samfunnsvitenskapelig forfatterskap, men også lesbart for oss dødelige. To av 48 titler er oversatt til norsk. Boka «Why societies need dissent» burde vært pensum i utdanninga av Norges «debattbibliotekarer».

Vi blogga om Sunstein for et drøyt år siden, da han hadde bidratt i debatten om Facebook og andre nettgiganters ugjenkjenneliggjøring av nyhetsstrømmene i samfunnet.

Men vi stussa da han, i perioden som rådgiver for president Obama, foreslo at FBI burde få tillatelse til å infiltrere alt som kunne mistenkes for å være regjeringskritiske konspirasjonsgrupper og -teoretikere. Hvor skulle grensene gå for det, spurte mange seg.

Apropos Holberg – og sikkerhetspolitikk (!): I «Nils Klims reise til den underjordiske verden», pionérverket hans innen science-fiction fra 1741 (!), kan vi lese om et samfunn med et system for sensur og kassering av bøker som ville fått Bernhard Ellefsen til å dø på seg. Og om flygende bibliotekarer som håndterer bøker i mikroformat. God sommerlesning!

One Trackback to “Sunstein og Holberg”

Leave a Reply